Waarom is halal vlees duurder dan normaal vlees?

Halal vlees dient aan bepaalde keurmerken te voldoen. Niet alleen vlees is halal maar diverse soorten eten kunnen halal zijn. Halal eten staat voor alles wat door de Koran als rein en goed wordt gezien. Alle groenten, eten uit de zee en dranken (behalve alcohol) wordt door islamieten als halal gezien. In Nederland houden diverse organisaties zich bezig met halal vlees of verwerkte halal vleesproducten. Alleen verschillen de regels voor het slachten van dieren onderling tussen de organisaties nog wel eens.

Halal vlees is vlees van dieren wat geslacht wordt volgens bepaalde richtlijnen van de Islamitische wetten. Het dier dient geslacht te worden door een snede in de hals toegebracht door een scherp mes. Deze dieren worden meestal geslacht zonder verdoving. In Nederland zijn er vele Islamitische slachterijen te vinden voor de productie van halal vlees. Het is wel van groot belang dat je de juiste halal producten koopt en het juiste vlees. Deskundige assistentie met kalfsvlees halal kan je daarbij helpen, je weet dan zeker dat je het juiste vlees aanschaft.

In Nederland wordt er veel vlees geconsumeerd. Door deze grote consumptie en vraag naar vlees worden er grote stallen gebouwd en de dieren worden op grote schaal geslacht in slachterijen. Er zijn richtlijnen omtrent hygiëne en dierenwelzijn maar door de hoge vraag is de productie massaal. De dieren worden in grote aantallen geslacht in één keer. Deze werkwijze maakt de slacht goedkoper dan de halal werkwijze gezien daar dier voor dier wordt geslacht in plaats van meerdere dieren in één keer.

halal vlees
De vleesconsumptie in Nederland is erg hoog

Het juiste halal vleesGezien de Islamitische wetten is het van belang dat je het juiste halal vlees koopt en zeker bent van goed vlees. Een goede winkel voor lamsvlees halal let op de juiste richtlijnen en Islamitische wetgeving. Het op de juiste manier van slachten is niet het enige wat van belang is bij goed halal vlees. In de Koran staat dat alles wat gegeten en gedronken wordt goed moet zijn voor jezelf maar ook voor de natuur. Want de mens moet goed zorgen voor de schepping en deze wereld in stand houden. Het dier moet daarom ook een goed leven hebben gehad voordat deze geslacht wordt volgens de Islamitische wetten.
Het niet verdoofd slachten is voor een dier pijnlijk en stressvol maar je kunt er zeker van zijn dat de dieren die op deze wijze worden geslacht voor halal vlees een beter leven hebben gehad dan bijvoorbeeld de grote hoeveelheid plofkippen die er zijn in Nederland.

In supermarkten zie je steeds meer vlees met het halal keurmerk maar veel moslimse mensen vertrouwen dit niet omdat het vlees wellicht wel is geslacht volgens de Islamitische regelgeving maar er niet gegarandeerd kan worden dat het dier een goed leven heeft gehad. Het vlees wordt om deze reden dan ook niet veel in de supermarkt gekocht maar bij de Islamitische slager waar het halal vlees betrouwbaarder is en vaak beter van smaak.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *