Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Spareribs bereiden met de 3-2-1 methode

Het is wellicht het meest bekende en populaire gerecht voor de barbecue; botermalse spareribs. Dat is niet zo raar, want als je de goede vleessoort gebruikt en de juiste bereidingswijze hanteert, kun je een hemels gerecht op tafel zetten. De meest bekende manier om spareribs te bereiden is met behulp van de 3-2-1 methode. Deze methode is overgewaaid uit de Verenigde Staten, het land van de vleesliefhebbers die weten wat lekker is. Maar wat is die 3-2-1 methode precies, en hoe maak je zelf de lekkerste spareribs klaar? Op onder meer deze vragen vind je een antwoord in dit artikel.

De 3-2-1 methode, wat is dat?

Dat deze methode populair is staat vast, maar waarom dan eigenlijk? Laten we eerst eens kijken waar de methode precies voor staat. De cijfer 3, 2 en 1 staan voor tijdvakken. Die tijdvakken liggen niet exact vast, maar gaan eerder over een gemiddelde, een houvast. De bereidingstijd van langzaam gegaarde spareribs is gemiddeld 6 uur. Daarvan moet je 3 uur besteden aan het roken van het vlees, 2 uur aan het stomen, en 1 uur aan het grillen. Vandaar de 3-2-1 verhouding. De tijden zijn dus gemiddelden, maar de bereiding is afhankelijk van allerlei factoren. Denk aan de soort vlees, de dikte van het vlees en de warmtebron die je gebruikt.

Spareribs voorbereiden

Als je zelf aan de slag wil met het bereiden van spareribs, moet je zorgen voor een goede voorbereiding. Die begint natuurlijk bij de keuze van je vlees. Het is belangrijk dat de spareribs die je wil gebruiken rauw zijn, en dus niet voorgekookt. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat het vliesje eraf is. Je kunt het vliesje zelf eraf trekken door die eerst aan de holle kant van de sparerib met een mesje los te wrikken. Nu je de sparerib hebt geprepareerd voor de barbecue, moet je natuurlijk ook smaak toevoegen. Dit doe je het best met behulp van een rub.

Spareribs rubben

Je kunt spareribs ook marineren, maar met een rub krijg je sneller de smaak in het vlees. Bovendien kun je de smaak met een rub evenredig over het vlees verdelen. Dit doe je aan zowel de onderkant als de bovenkant van het vlees. Als je wil dat de smaken maximaal in het vlees trekken, kun je het best een dag van tevoren al de rub op de spareribs aanbrengen. En welke smaken moet je gebruiken? Spareribs kun je goed combineren met zoete smaken, maar ook als je houdt van een beetje pit kun je met dit vlees goed uit de voeten. 

Spareribs op de bbq bereiden

De bereiding

Zorg ervoor dat de spareribs op kamertemperatuur zijn alvorens je begint met grillen. Gedurende de 6 uur die je nodig hebt om het vlees te grillen, gebruik je indirecte hitte. Je wil tenslotte dat de spareribs langzaam garen. Leg het vlees dan ook niet direct boven de hete kolen, want dan zal de rub die alle smaken bevat gegarandeerd verbranden. De temperatuur van je barbecue moet ongeveer 110 graden zijn. Als je houdt van een rokerige smaak aan je vlees, kun je houtsnippers aan de kolen toevoegen. 

Het roken van het vlees

Je moet de spareribs met de holle kant naar beneden op de grill plaatsen. Zorg voor een lekbak met water onder het vlees. Zo kun je de temperatuur en luchtvochtigheid van de barbecue beter reguleren. Nu is het tijd om het vlees te gaan roken. Dit doe je door de deksel op de barbecue te leggen en 3 uur te wachten. Op die manier ontstaat het heerlijke krokante korstje dat zo kenmerkend is voor spareribs.

Stomen

Na 3 uur komt de volgende stap; het stomen. Je kunt het vlees na het roken voorzien van nieuwe smaken, voeg toe wat je lekker vindt. Vervolgens wikkel je de spareribs in folie en leg je ze opnieuw op het vuur. Op deze manier stomen de spareribs in principe gaar. Door het vlees 1 à 2 uur te laten stomen, wordt het heerlijk mals. Hoe mals je het vlees wil hebben, en hoelang je het dus precies laat stomen, is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Vind je het lekker als het vlees van het bot valt? Dan laat je het vlees wat langer stomen.

Grillen

Het laatste uurtje wordt er actief gegrild. Het is van groot belang dat je hier met je volle aandacht bij blijft. Je voorziet de spareribs opnieuw van een laagje smaak door wederom een rub erop te smeren, en daarna een saus, ook wel een lak genoemd. De lak kun je het best elk kwartier opnieuw op de spareribs aanbrengen. Doe dit een uur lang, en je hebt heerlijke plakkerige, doch krokante spareribs.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *