Bewuster omgaan met je eten? Denk aan een biologische slagerij!

We horen de laatste jaren steeds meer over het milieu en het welzijn van de aarde. Langzamerhand begint het bewustzijn dan ook in te dalen dat er daadwerkelijk iets moet veranderen als we nog een lange tijd op deze planeet willen leven. Nu zijn er natuurlijk tal van dingen die je kunt doen om jouw steentje bij te dragen. De meest bekende berusten zich op het gebruik van duurzame energie of bijvoorbeeld het reduceren van je energiegebruik. Een minder bekende optie berust zich op het voedsel dat we consumeren. Ook hier kan namelijk een flinke reductie in jouw persoonlijke ecologische voetafdruk behaald worden. Benieuwd hoe je hier voor kan zorgen? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Waarom is biologisch vlees beter?

Er zijn verschillende beweegredenen om over te stappen op biologisch vlees. De voornaamste redenen zitten hem in het milieuaspect en in het aspect rondom dierenwelzijn. Biologisch vlees mag namelijk alleen biologisch genoemd worden als er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn bij het creatieproces van het vlees. Daarnaast moeten de dieren een relatief goed leven geleden hebben om het vlees als biologisch te classificeren. Deze  twee aspecten maken het voor velen dan ook al snel duidelijk dat vlees van de biologische slagerij een stuk beter is dan vlees van de niet-biologische slagerij.

Prijsverschil biologisch vlee?

Een van de grootste redenen dat mensen nog niet massaal zijn overgestapt op biologisch vlees heeft betrekking op de prijs. De prijs van biologisch vlees is namelijk over het algemeen iets duurder dan niet-biologisch vlees. Toch is dit prijsverschil de laatste jaren sterk gereduceerd. Normaal vlees is namelijk een stuk duurder geworden en de prijs van biologisch vlees is redelijk gelijk gebleven. Mocht je dan ook in het verleden afgehaakt zijn vanwege de prijs, dan adviseren we je sterk om de prijs nu eens te bekijken. Je zult verstelt staan over het geringe prijsverschil tussen de beide varianten! Dat biologisch vlees iets duurder is, is overigens ook erg goed te verantwoorden. Je hebt immers meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren en daarnaast is het productieproces wat trager dan het productieproces van normaal vlees. Dit komt met name door het feit dat er geen schadelijke stoffen (voor het milieu) in het proces gebruikt mogen worden. Dit zorgt er dan ook voor dat het vlees niet in extreem korte tijd geproduceerd kan worden.

Vlees roken op de BBQ doe je zo

Roken op de bbq

Het roken van vlees op de BBQ komt oorspronkelijk uit de prehistorie. Tegenwoordig zijn de lekkerste rook gerechten op de BBQ bijna allemaal afkomstig uit Amerika. Vlees of vis roken op de BBQ is een delicatesse geworden. Het gaat erom dat je uiteindelijk een mega gaar en zacht stuk vlees of vis met een kenmerkende rooksmaak op tafel zet. Op deze pagina leer je alles over vlees roken op de BBQ en wat er allemaal bij komt kijken om dit tot een goed eind te brengen. 

Meer lezen

Spareribs volgens de 3-2-1 methode

Spareribs bereiden met de 3-2-1 methode

Het is wellicht het meest bekende en populaire gerecht voor de barbecue; botermalse spareribs. Dat is niet zo raar, want als je de goede vleessoort gebruikt en de juiste bereidingswijze hanteert, kun je een hemels gerecht op tafel zetten. De meest bekende manier om spareribs te bereiden is met behulp van de 3-2-1 methode. Deze methode is overgewaaid uit de Verenigde Staten, het land van de vleesliefhebbers die weten wat lekker is. Maar wat is die 3-2-1 methode precies, en hoe maak je zelf de lekkerste spareribs klaar? Op onder meer deze vragen vind je een antwoord in dit artikel.

Meer lezen

Pulled Pork – Het Keurslager recept

Uit elkaar getrokken varkensvlees, oftewel pulled pork, is al een aantal jaar bezig met een opmars in Nederland. Het uit elkaar getrokken draadjesvlees is inmiddels bij menig huishouden op de barbecue te vinden, maar ook bij foodtrucks en cafés vind je tegenwoordig dit heerlijke vlees, vaak geserveerd op een vers, zacht broodje. Maar waarom is pulled pork zo populair, en welk stuk vlees van het varken wordt er gebruikt? Daarover lees je meer in dit artikel, en je leert hoe je zelf aan de slag kan om van je eigen pulled pork te genieten.

Meer lezen