Vleesgerechten bereiden

Vlees is zeer veelzijdig. Niet alleen hebben we diverse soorten vlees, afkomstig van
verschillende dieren, maar ook kun je het vlees op vele manier verwerken en bereiden
waardoor je altijd net een andere draai er aan geeft. Marineer je speklap eens op een andere
manier en je zet weer totaal iets anders op tafel.

Welke soorten vlees zijn er

Zoals gezegd zijn er diverse soorten vlees. We onderscheiden de meest voorkomende
stukken vlees als rundvlees en varkensvlees. Daarnaast hebben we natuurlijk nog het
schapenvlees, lamsvlees en paardenvlees, maar deze worden veel minder gegeten als de
hardlopers rund- en varkensvlees.

Bereidingen en verwerken van vlees

Vlees kun je op vele manier verwerken. Zo kun je het natuurlijk bakken en bij je aardappels,
groenten, vlees eten, of je gehakt rullen voor door de pasta. Buiten het bakken en rullen
kunnen we vlees ook braden, stomen, grillen, koken en zelfs drogen. We nemen je mee op
een reis door de verschillende bereidingswijzen.

Vlees bakken

Bijna iedereen heeft wel eens een stukje vlees gebakken. Het is hetgeen wat ook in de
meeste huishoudens bijna dagelijks gebeurt. Wanneer je een stukje vlees wilt bakken kun je
het vlees het beste een half uur voor je het gaat bakken uit de koelkast halen. Marineer het
vlees, meestal is dit met zout en peper al voldoende. Smelt wat boter in de pan en leg hier
het vlees in. Bakken van het vlees doe je niet op heel hoog vuur, maar we draaien het vlees
wel regelmatig om. Dit kun je het beste doen met een spatel of een tang. Zo blijft het vlees
lekker sappig.

Vlees braden

De benamingen braden en bakken worden nog wel eens daar elkaar gehaald. Toch zit er
een levensgroot verschil in. Wanneer je het vlees gaat braden dan bak je dit eerst even een
paar minuten op hoog vuur. Hiermee schroei je het vlees dicht. Hiermee bak je als ware de
buitenkant al, maar is de binnenkant nog rauw. Blus het vlees af met water en zet de deksel
half op de pan. Draai het vuur lager en laat zo het vlees nog een tijd sudderen. Hoelang is
afhankelijk van het vlees, maar draai het wel zo nu en dan even om. Zo krijg je dus ook de
lekkerste gehaktballen!

Vlees grillen

Als we denken aan vlees grillen denken we snel aan de barbecue. Dit is inderdaad een
manier om je vlees te grillen, waarbij je ook weer de keuze hebt uit echte houtskool,
elektrische barbecueën en een barbecue op gas. Elke wijze heeft zijn eigen smaak, het is
maar net waar je van houdt. Maar vlees grillen hoeft niet altijd in de zomer op de barbecue.
Ook in de keuken kun je een stukje vlees grillen. Gebruik hiervoor een grillplaat of een
grillpan. Haal ook bij het grillen het vlees een half uur van te voren uit de koelkast en dep het
droog met wat keukenpapier. Wanneer we het vlees gaan grillen gebruiken we geen olie of
boter. Gegrilld vlees is dus erg gezond.

Vlees in de airfryer

Helemaal nieuw en echt van de laatste paar jaar is vlees bereiden in de airfryer. Doordat
hierbij geen olie of boter wordt gebruikt is het erg gezond en zeker niet vettig. Het kan ook
bijna niet mislukken, waardoor het ook voor beginners een ideale manier is om een stukje
vlees te bereiden. Op internet zijn er tal van recepten te vinden om vlees te bereiden in de
airfryer.

Vlees koken

Er zijn diverse redenen waarom je vlees zou willen koken. Bijvoorbeeld als je gaat
barbecueën, dan zou het erg prettig zijn als het vlees van te voren iets is gekookt. Het vlees
gaart dan veel sneller op de barbecue en je hoeft niet zolang te wachten.
Een andere reden om vlees te koken is als je er soep van wilt maken. Hiervoor kun je
natuurlijk diverse soorten vlees gebruiken. Wanneer je vlees gaat koken kun je het water het
beste tegen de kook aan houden, dit geeft de beste smaak.

Vlees stoven

Vlees stoven geeft aan het vlees een hele malse smaak. Stoven kun je dan ook het beste
doen met vlees wat veel bindweefsel heeft zoals rib- en sukadelappen, schouder- en
hamlappen en poulet. Om het vlees te stoven heb je een pan met een dikke bodem nodig.
De dikkere bodem zorgt er voor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en je dus een mals
stukje vlees krijgt. Braadt het vlees aan en voeg hierna vloeistof toe totdat het vlees
onderstaat. Hiervoor kun je water gebruiken, maar stoven in bier wordt ook vaak gedaan.
Laat de vloeistof niet koken.

Vlees roerbakken of wokken

Omdat je bij roerbakken het gerecht snel en op hoog vuur bakt kun je hier voor het beste
vlees in blokjes gebruiken. Deze zijn sneller klaar als een grote lap vlees. Bij het roerbakken
van het vlees gebruiken we geen boter maar olie. Deze verhitten we in de pan waarna het
vlees en de andere ingrediënten worden gebakken. Dit gebeurt op een hoog vuur. Vlees het
vlees dus steeds door de pan heen bewegen zodat deze niet kan aanbranden.

Vlees in de oven

Tot slot is er natuurlijk ook de mogelijkheid om vlees in de oven te bereiden. Meestal gebeurt
dit in combinatie met andere ingrediënten voor een ovenschotel. In de oven wordt het vlees
langzaam gegaard. Wanneer je puur alleen het vlees in de oven wilt bereiden is het
verstandig om deze af en toe te besprenkelen met braadboter. Hierdoor droogt het vlees niet
uit. Of gebruik een speciale braadzak, verkrijgbaar in de supermarkt of elke goede slager.