Vlees bewaren, hoe behoud je de kwaliteit?
Vlees is een zeer gevoelig product, waardoor je het al snel op een verkeerde manier bewaard.
Hierdoor kan het vlees snel de smaak en sappigheid verliezen en dat is natuurlijk zonde van de
kwaliteit. Gelukkig zijn er aanwijzingen waarop je het vlees het beste kunt bewaren, zodat jouw
stukje vlees niet de smaak en sappigheid verliest.
Waar kan je het beste op letten als je vlees koopt in de winkel
Het beste zou het zijn als je het vlees in de winkel aan het einde van het boodschappen doen pakt.
Zodra het vlees namelijk uit de koeling komt stopt het koelingsproces. Dit koelingsproces is erg
belangrijk om je vlees goed te kunnen bewaren. Verder kun je uiteraard kijken naar de
verpakkingsdatum, je kiest het beste voor vlees dat je nog een aantal dagen later kunt bereiden.
Uiteraard hoef je bij een goede slager hier niet op te letten, wanneer je daar koopt ben je altijd
gegarandeerd van vers vlees wat je nog een aantal dagen in de koeling kunt bewaren.
De datum op het etiket
Op een stukje vlees dat je in de supermarkt koop of al is voor verpakt kom je een etiket tegen met
een datum. Vaak gebruiken ze een THT-datum wat betekent dat je het tot die datum kunt gebruiken.
De datum die de THT-datum aangeeft is de datum tot waarop het vlees zijn kwaliteit behoudt en na
de datum niet meer is gegarandeerd. Over de datum komt niet veel voor maar mocht dit wel zo zijn
kan je het nog wel nuttigen maar let dan wel op de kleur en de geur je dan anders goed ziek worden.
Vlees in de koelkast bewaren
De ideale temperatuur om vlees in de koelkast bewaren is tussen de 2 en de 5 graden Celsius. Ga uit
van de datum die op het pakket staat, dit is de datum tot wanneer de kwaliteit wordt gegarandeerd.
Mits koel bewaard uiteraard. Daarnaast kun je letten op het volgende:
- Voorbereid gehakt en gehaktproducten zoals tartaar , kun je het beste op de dag van aankoop nuttigen.
- Voorbereid varkensvlees bereidt je het beste binnen 2 dagen na aankoop.
- Voorbereid kalfsvlees het liefst wel binnen 2 dagen bereiden en nuttigen.
- Rundvlees kun je maximaal 4 dagen bewaren in de koelkast.
- Lamsvlees blijft op het koelste plekje in je koelkast 3 to 4 dagen goed.
- Blinde vinken, slavinken, en orgaan vlees kun je het beste op de dag van aankoop bereiden en nuttigen.
- Vacuüm (voor-)verpakt vlees is soms wel tot 1 a 2 weken of wel langer te bewaren in de koelkast. Let hierbij goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Vlees in de vriezer bewaren
De diepvries is natuurlijk een stuk koeler als de koelkast. Daarom kun je het vlees daar langer
bewaren als in de koelkast. De beste temperatuur in de vriezer is -18 Celsius of lager. Het is raadzaam
om vlees dat je invriest te labelen, zodat je weet hoelang het al in de diepvries ligt. Neem verder de
volgende adviezen ter hand:
- Ingevroren rundvlees nuttig je het liefst binnen 6 maanden.
- Kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees behoudt ingevroren slechts 3 maanden zijn kwaliteit.
- Gehakt invriezen kan, maar het liefst wel binnen 2 maanden ontdooien en gebruiken.
- Vlees wat je al hebt gebakken, gebraden of op een andere manier bereid, kun je het beste niet langer als 2 a 3 maanden in de diepvries laten liggen.
In de keuken
Wanneer je begint met koken was eerst je handen en zorg altijd voor schone messen en snijplanken.
Wanneer je gaat barbecueën, gebruik dan een schoon barbecue rooster en barbecue tools. Hierdoor
zorg je ervoor dat de bacteriën geen kans krijgen zichzelf te vermenigvuldigen en bereid je het vlees
zorgvuldig, hygiënisch en het lekkerst!