Gerookte whiskyburgers met zelfgemaakte patat

Voor deze gerookte whiskey cheeseburgers heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 900-1300 gram rundergehakt (80/20 verhouding qua vet. Dus géén mager rundvlees)
  • Hete saus (zoals tabasco saus, of je favoriete hete saus zoals habanero chipotle)
  • whiskey of bourbon (ik gebruik graag Clontarf, een mooie Ierse single malt voor zo’n 25 euro die gerijpt is op bourbon vaten)
  • bruine suiker (of rietsuiker)
  • Ui, zout, peper, ei, paneermeel, yoghurt, paprikapoeder
  • bacon
  • grote hamburgerbroodjes of een klein rond brood

Voorbereiding:

  1. Maak je gehakt op smaak. Ik doe graag: halve ui, ei, paneermeel (of oud brood, evt nieuw brood laten drogen in de oven op 100c), yoghurt (of beetje bier), zout, peper, paprikapoeder. Voor de echte hamburgersmaak voeg je vervolgens nootmuskaat toe, voor de Bulgaarse köfte-smaak voeg je komijn toe.
  2. Vorm de rundergehakt stevig in taartvormpjes van ongeveer 15 cm, 4 cm hoog. Je kunt variëren voro je gasten, als je hier bij de bereiding maar rekening mee houdt.
  3. Gebruik een houten cocktailprikker of een bamboespies om gaten in het oppervlak te prikken, maar ga niet helemaal tot de bodem, ongeveer 3/4 van de weg naar beneden, zodat de whiskey niet weglekt.
  4. Strooi de bruine suiker gelijkmatig over de bovenkant van de burger. Ik doe drie theelepels per hamburger.
  5. Voeg een laag hete saus toe. De smaak wordt gecompenseerd, dus je kunt wat meer saus gebruiken. Je kunt ook wat zuiniger doen en je gast achteraf zelf de pittigheid laten bepalen.
  6. Voeg tussen de 20 en 50 ml (1 standaard glas zoals je die in de kroeg krijgt) toe. Je kunt nog even wat extra gaatjes prikken als de whisky blijft staan.
  7. Laat de burgers ongeveer een half uur rusten zodat de smaken kunnen intrekken. Korter kan, maar dan lekt het wat.

Bereiden:

  1. De bacon kun je het beste in de oven bereiden op een roostertje met schaal eronder. Spreid ze uit. Temperatuur niet te hoog.
  2. De hamburgers rook je met indirect vuur. Op een gril: zorg ervoor dat de grilltemperatuur rond de 135°C is. Plaats de burgers op de grill en verwijder voorzichtig de taartvormpjes. Het duurt ongeveer anderhalf uur om te koken. In een rookoven: plaats je rookoven op laag vuur (135°C als je een meter hebt) en houdt ook zo’n anderhalf uur aan. Let op: is je rookoven groter dan een gaspit, zorg dan voor afwisseling zodat elke plek van de rookoven gelijkmatig verwarmd wordt over tijd.
  3. De burgers zijn gaar als de interne temperatuur 74°C bereikt. Ze zullen lekken. Wil je medium rare? Mik op 54°C.
  4. Rooster wat broodjes van goede kwaliteit.

Serveer als volledige hamburger met alles erop en eraan voor de grote eter. Heb je ook kleine eters of mensen die liever niet een 300 gram burger in hun gezicht douwen? Overweeg dan alleen de hamburger te serveren en plaats op tafel alle extra’s om zelf je hamburger mee te maken: kleine broodjes, zoetgebakken ui, mosterd/mayo/ketchup/bbq-saus, cheddarkaas, de bacon uiteraard, gesneden augurk en tomaat, komkommer, ijsbergsla.

Zelfgemaakte patat

Naar recept van Jacques Pépin:

  1. Gebruik aardappelen die minder kruimelig zijn en meer geschikt voor bakken. Snijd deze in frieten. Was de frieten. Droog de frieten (met wat tijd, of keukenpapier, of een keukendoek). Verwarm de oven.
  2. Plaats de friet in een schaal en gebruik zonnebloemolie, geen olijfolie want die verbrandt en is ongezond. Goed mixen. Niet te veel friet, beter is een tweede schaal. Je kunt bakpapier gebruiken.
  3. Bak in 60 – 75 minuten op 180°C, regelmatig roeren. Je kunt de grilstand gebruiken, maar blijf erbij. Regelmatig omschudden.
  4. Kruiden: Met alleen Provencaalse kruiden heb je géén zout nodig. Zoete paprikapoeder is ook lekker. Kerrie. Je kunt knoflook, rozemarijn en peterselie fijnsnijden en kort meebakken.
  5. Lekker met truffelmayonaise, of maak je eigen mayonaise in slechts 3 minuten. Pak de staafmixer en een bakje om in te mixen. Mix in dat bakje een heel ei, eetlepel azijn, zout, peper, wat mosterd. Zet de staafmixer erin. Zet deze kort aan. Voeg wat zonnebloemolie toe. Zet de staafmixer kort aan, beweeg naar boven. Meer zonnebloemolie. Meer staafmixer. Meer bewegen. Voila, mayo. Wel met rauw ei, dus niet voor kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een laag immuunsysteem etc.

Video recept voor smoked whisky burger

Dit mooie recept van de BBQ Pit Boys is inclusief een portebello gevuld met knoflook en ui en gebakken paprika.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *