Vlees roken op de BBQ doe je zo
Het roken van vlees op de BBQ komt oorspronkelijk uit de prehistorie. Tegenwoordig zijn de lekkerste rook gerechten op de BBQ bijna allemaal afkomstig uit Amerika. Vlees of vis roken op de BBQ is een delicatesse geworden. Het gaat erom dat je uiteindelijk een mega gaar en zacht stuk vlees of vis met een kenmerkende rooksmaak op tafel zet. Op deze pagina leer je alles over vlees roken op de BBQ en wat er allemaal bij komt kijken om dit tot een goed eind te brengen.
Vlees roken doe je op een houtskoolbarbeque, kamado barbeque of pellet barbecue. Het kan ook op de gasbarbecue of elektrische barbecue, maar das niet optimaal. Check onze barbecue koopgids voor alle voor- en nadelen per barbecue.
Wat zijn de voordelen van vlees roken op de BBQ?
Wist je dat het roken van vlees en vis al uit de prehistorie stamt? Heel vroeger werd dit al gebruikt om ervoor te zorgen dat de voedingsmiddelen geconserveerd konden worden. Het vlees dat na de jacht werd gerookt, kon langer bewaard worden. Door het vlees of de vis te roken, zorg je ervoor dat het oppervlak droog wordt. Laten bacteriën nou net een hekel hebben aan droge oppervlakten, waardoor zij niet bij het vlees en de vis in de buurt komen. De rook en de chemicaliën die ervoor vrijkomen, zorgen ervoor dat bacteriën op afstand blijven. Tegenwoordig gebruikt men de techniek om vlees te roken op de BBQ vooral voor de bijzondere smaak.
Wat heb je nodig om vlees te roken op de BBQ?
Voordat je vlees kan roken op de BBQ dien je over bepaalde apparatuur te beschikken. Je kunt bijvoorbeeld een rookoven, of een BBQ met deksel gebruiken voor je rookavontuur. Verder dien je rookhout tot je beschikking te hebben. Aluminiumfolie doet het ook erg goed om je rookgerecht heen. Deze folie zorgt ervoor dat je vlees wordt beschermd tegen directe hitte. Daarnaast houdt de folie je BBQ schoon, dat is wel zo handig. Om de juiste temperatuur voor je vlees te bereiken, kun je een kernthermometer kopen. Deze steek je in het vlees, zodat je het aantal graden Celsius kunt opmeten.
Je kunt zowel warm als koud roken, hieronder lees je wat het verschil tussen beide is.
Wat is het verschil tussen warm en koud roken?
Voordat je vlees gaat roken op de BBQ, dien je te kiezen tussen warm of koud roken. Warm roken is al aan je uitgelegd. Koud roken is veel moeilijker en ook alleen geschikt voor ervaren rokers. Koud roken gaart het vlees of de vis niet, de temperatuur bij koud roken mag namelijk niet boven de 25 graden uitkomen. Je kunt koud roken inzetten voor kaas, paling, worst en makreel. Warm roken zet je in op het moment dat je het vlees of de vis nog mooi bruin wil bakken na het roken.
Wat is het beste rookhout dat je kunt gebruiken?
Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn om mee te roken. Het meest handige rookhout is hardhout of hout van noten- en fruitbomen. Wanneer je voor dit soort hout kiest, kun je de lekkerste rooksmaak aan je vlees of vis op de BBQ meegeven. Je kunt een onderscheid maken in mild en krachtig hout. Fruitbomenhout past bij vlees dat mild gekruid is. Wil je vlees roken op de BBQ dat krachtig gekruid is? Kies dan voor notenbomenhout. Zorg in ieder geval dat je hout van naaldbomen vermijdt om mee te roken. Dit is er niet voor geschikt. Het hout mag ook niet bewerkt zijn met olie of verf en je dient geen schors te gebruiken.
De beste tips om het lekkerste vlees te roken op de BBQ
Nu je weet wat je nodig hebt om vlees te roken op de BBQ, hoe je dit doet en wat het verschil is tussen warm en koud roken, is het tijd om een aantal handige tips door te nemen. Zo kun jij het lekkerste stuk vlees van de BBQ aan je familie en vrienden serveren. De belangrijkste tip om een succes te maken van vlees roken op de BBQ is om op tijd te beginnen. Het rookproces duurt lang, maar dan heb je ook wat! Verder wordt het vlees nog zachter en beter gaar wanneer je voor low and slow cooking gaat. Hoe langzamer het vlees gaard, hoe heerlijker het eindresultaat gaat zijn.
Wist je dat je de temperatuur van de BBQ met een schaal vol water kunt reguleren? De schaal met water houdt de temperatuur stabiel. Zo voorkom je dat het vlees uitgedroogd en dus taai wordt. Voeg ook niet te veel hout toe, er dient een bescheiden pluimpje rook uit de smoker te komen, dus gooi er niet te veel houtjes op. En onthoud, witte rook is goed, komt er zwarte rook uit? Dan is dit niet goed. Ben je nieuwsgierig naar het stuk vlees? Probeer dan niet te spieken tussendoor, hiermee verstoor je namelijk het rookproces. Bewaar je geduld, want dit zorgt voor de beste smaken achteraf.