Vleesvervangers, wat is het en hoe smaakt het?

Lekker, aardappels, groenten, vlees, zo zijn we opgegroeid en dat behoord ook zeker tot onze
Nederlandse cultuur. Maar dat vlees niet altijd hoeft bij elke maaltijd en er hele smaakvolle
alternatieven
zijn ontdekken steeds meer mensen. Wij stellen je graag voor aan een paar favorieten!

Een dag geen vlees

Om een dag geen vlees te eten hoef je niet perse vegetariër te zijn. Er zijn tal van redenen waarom
mensen soms een dagje vlees over willen slaan. Zo kan het een financiële trigger zijn, of omdat je
gewoon eens iets anders op tafel wilt zetten. Kies dan voor vis, of zoals wij je nu voorstellen:
vleesvervangers.

Tofu of Temheh

Er zijn tegenwoordig veel vleesvervangers of nep-vlees. Veel mensen, die het nog nooit hebben
gegeten, denken dat het vies is. Er zit toch geen smaak aan? Maar je kunt met vleesvervangers meer
kanten op dan je denkt. Neem nu Tofu of Tempeh. De meest bekende vleesvervanger die er op de
markt is. Dit stukje vleesvervanger wordt gemaakt uit sojabonen. Uit de boon wordt sojamelk
gehaald waarna het wordt gekookt met zout. Zo ontstaat Tofu. Deze variant op een stukje vlees is erg
gezond, het is namelijk lactose en glutenvrij. Iedereen kan er dus van mee eten.

Bonen en peulvruchten als vleesvervanger

Bonen en peulvruchten zijn er in veel varianten. Ze bevatten veel vitamines en zijn daardoor
uitermate geschikt als vleesvervanger. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere Burrito zonder gehakt,
deze vervang je door extra bonen. Eet smakelijk!

Doe mij maar een eitje

Ook een hele bekende vleesvervanger is het eitje. Boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen B1 en B12.
Bovendien heb je eieren bijna altijd wel in huis en is het vlees dus zo vervangen. Met een ei kun je
alle kanten op, denk maar aan gekookt, gebakken, waardoor je er dus ook eindeloos mee kunt
variëren.

Noten en zaden in je eten

Tot slot willen we als vleesvervanger nog even de noten en zaden onder de aandacht brengen. Bij
vleesvervanger denken we als eerste vaak aan tofu, maar wanneer je vlees weg laat in je maaltijd is
het vooral erg belangrijk om toch de voedingstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft.
Noten en zaden toevoegen aan je maaltijd is dan een goed keuze. Ze passen vrijwel bij elke maaltijd
en zijn rijk van voedingstoffen. Ideale vleesvervanger dus.