BBQ saus maken: het recept!

BBQ-saus zelf maken is super makkelijk en ook nog eens hartstikke leuk! En zeg nou zelf, zelfgemaakte sauzen zijn toch het lekkerst? Dit recept voor barbecuesaus is geweldig lekker. Eén keer proeven en je wilt nooit meer anders. Er is genoeg voor een BBQ met 12 personen. Je kunt de saus ook van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Een BBQ is toch ook niet compleet zonder goede sausjes?

Ingrediënten voor zelfgemaakte BBQ saus

Ga niet zomaar aan de slag! Check altijd even welke ingrediënten je nodig hebt. Voor dit recept gebruik je een paar standaard producten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. Hier staan ze op een rijtje:

 

  • Ketchup: dit vormt de basis van je saus met zijn lekkere tomatensmaak.
  • Bruine suiker: voor de bekende zoetheid van BBQ-saus.
  • Rode wijnazijn: zorgt voor de nodige zuurheid die de zoetheid in balans brengt.
  • Water: om de saus de juiste consistentie te geven.
  • Worcestersaus: voegt een umami-smaak toe.
  • Droge mosterd: voor een extra kick en complexiteit.
  • Paprika: versterkt de smaak en geeft een beetje rokerigheid.
  • Zout en zwarte peper: voor de nodige kruiden en pit.
  • Hete peper paus: om de saus net een beetje spicy te maken!

De bereidingswijze

BBQ-saus maken is verrassend eenvoudig. Start met het verzamelen van alle ingrediënten, dat maakt alles vlotter. Doe de bruine suiker, ketchup, rode wijnazijn en water in een blender; deze vormen de basis van je saus en zijn cruciaal voor de smaak en textuur. Voeg vervolgens Worcestersaus, droge mosterd, paprika, zout, zwarte peper en een paar druppels hete pepersaus toe. Blend het geheel tot het glad is. Als je saus te dun is, giet het dan in een pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Laat het een minuutje koken om de saus in te dikken en de smaken te versterken.

Wat te doen met je BBQ saus

Deze BBQ-saus is super veelzijdig en je kunt ‘m op allerlei manieren gebruiken. Smeer ‘m op spareribs of pulled pork, of gebruik het als een lekkere spread op sandwiches en burgers. Het is ook geweldig als dipsaus voor frietjes of kipvingers. Zoek je nog inspiratie? Probeer de saus eens in gerechten zoals vleesballen, vleesribben, of een heerlijke barbecue brisket.

Bewaren en invriestips

Heb je meer BBQ-saus gemaakt dan je direct nodig hebt? No worries. Laat de saus volledig afkoelen en bewaar hem in een luchtdichte container in de koelkast. Dan blijft hij tot twee weken goed. Wil je hem langer bewaren? Vries hem dan in. Doe de afgekoelde saus in een diepvrieszak, label deze met de datum, pers zoveel mogelijk lucht eruit, sluit de zak en leg hem plat in de vriezer. Zo kun je de saus tot drie maanden bewaren. Als je de saus weer wilt gebruiken, laat hem dan gewoon een nachtje in de koelkast ontdooien.

Extra tips!

Veel mensen zijn enthousiast over dit BBQ-saus recept. Je kunt bijvoorbeeld een theelepel vloeibare rook toevoegen voor die extra rokerige smaak en de saus wat langer laten koken voor een dikkere textuur. Een andere tip is om een lepel melasse toe te voegen en de saus vijf minuten te laten pruttelen voor een rijkere smaak. Dit BBQ-saus recept is perfect voor je volgende barbecue: probeer het eens uit!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *