Hoe verwijder je hardnekkige vlekken uit horecakleding? Tips & tricks
Hardnekkige vlekken zijn natuurlijk erg vervelend en soms moeilijk weg te krijgen, of het nou om normale kleding of bedrijfskleding gaat. De gouden regel bij het verwijderen van vlekken is simpel: handel snel. Waarom? Je kunt zo namelijk voorkomen dat de vlek dieper in de stof trekt, waardoor het makkelijker wordt om deze te verwijderen. Soms kun je echter niet direct iets doen, bijvoorbeeld als je onderweg bent of als je pas later merkt dat er schimmel op je kleding zit. Gelukkig zijn er zelfs oplossingen voor deze hardnekkige vlekken. Laten we eens kijken hoe dat werkt.
Vleesvlekken verwijderen
Dit is de minst hygiƫnische vlek die je het snelst verwijderd wilt hebben. Hier zijn enkele stappen om vleesvlekken van horecakleding te verwijderen:
- Direct behandelen: Probeer de vlek zo snel mogelijk aan te pakken. Hoe langer de vlek blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om deze te verwijderen.
- Vlekdeppen: Gebruik een schone doek of papieren handdoek om voorzichtig zoveel mogelijk van het vleesvocht weg te deppen. Wrijf niet, want dat kan de vlek groter maken.
- Koud water spoelen: Spoel de vlek aan de achterkant van de stof met koud water. Dit helpt om de vlek te verdunnen en het voorkomt dat de vlek zich verder in de vezels zet.
- Vlekkenverwijderaar aanbrengen: Breng een vlekkenverwijderaar of vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan. Laat het enkele minuten intrekken volgens de instructies op het product.
- Voorzichtig schrobben: Gebruik een zachte borstel of doek om de vlek voorzichtig in te werken met de vlekkenverwijderaar. Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft om de stof niet te beschadigen.
- Wassen: Was het kledingstuk in de warmste aanbevolen watertemperatuur voor de stof. Controleer de kledinglabel voor specifieke wasinstructies.
- Controleer de vlek: Controleer na het wassen of de vlek volledig verdwenen is voordat je het kledingstuk in de droger stopt. Hitte kan de vlek fixeren als deze nog zichtbaar is.
- Herhaal indien nodig: Als de vlek nog steeds zichtbaar is, herhaal dan de bovenstaande stappen voordat je het kledingstuk droogt.
Met deze stappen zou je de meeste vleesvlekken effectief moeten kunnen verwijderen. Uiteraard: zorg ervoor dat je altijd de onderhoudsinstructies op het label van de kleding volgt om schade te voorkomen.
Vetvlek verwijderen
Er zijn verschillende soorten vlekken en een vervelende is de vetvlek. Toch is een vetvlek verwijderen vaak simpeler dan je denkt. Pak er eens een partje citroen bij en maak de stof nat. Wrijf de vlek vervolgens in met de binnenkant van de citroen en spoel het vet weg. Klinkt makkelijk, toch?
Er zijn ook andere effectieve middelen, zoals ossengalzeep, afwasmiddel of wasbenzine. Je kunt de vlek ook bedekken met talkpoeder. Dit absorbeert het vet. Laat het gewoon een nacht zitten en was het daarna in de wasmachine. Toch zijn sommige vetvlekken net wat lastiger weg te krijgen en hebben wat extra werk nodig om ze helemaal weg te krijgen. Je kunt er dan voor kiezen om een speciale vlekverwijderaar voor vetvlekken te gebruiken. Smeer de vlekverwijderaar op de vlek, laat het even inwerken en was dan pas de kleding.
Olievlekken verwijderen
Hoe ongelukkig is het om olievlekken op je werkoveral te hebben? Geen zorgen! Je kunt hiervoor verschillende huishoudelijke producten gebruiken die je waarschijnlijk al in huis of op de werkplaats hebt. Probeer eerst eens schoonmaakazijn. Giet dit spul ruim over de vlek, laat het een half uur intrekken en was daarna het kledingstuk in de wasmachine.
MaĆÆszetmeel is ook een goede optie. Dit strooi je over de vlek, laat je een kwartier zitten en vervolgens moet je het wassen. Lukt het nog steeds niet? Probeer dan eens citroensap, afwasmiddel en shampoo.
Gras en moddervlekken verwijderen
Werk je veel in de buitenlucht of ben je een hovenier? Dan zul je vast en zeker wel eens wat gras-en moddervlekken in je kleding hebben gekregen. Bij grasvlekken is het belangrijk om snel te handelen. Wist je dat oude vlekken veel moeilijker te verwijderen zijn dan nieuwe?
Een eenvoudige oplossing die iedereen wel in de buurt heeft staan, is wasmiddel. Smeer wat afwasmiddel op de vlek en laat dit goed intrekken. Wrijf daarna voorzichtig over de vlek en doe het kledingstuk in de wasmachine. Heb je snel gehandeld? Dan verdwijnt de vlek vrijwel meteen. Een andere handige tip uit grootmoeders tijd is groene zeep. Wrijf de vlek goed in met groene zeep en stop het dan in de wasmachine.
Lijmresten verwijderen uit werkbroek
Lijmresten lijken moeilijk uit je werkbroek te komen, maar met een paar stappen moet het wel lukken. Schap eerst voorzichtig de grotere lijmresten weg met de achterkant van een lepel. Vervolgens heb je aceton nodig, maar ben voorzichtig. Je kunt beter eerst een wattenschijfje in wat aceton doen en dit testen op een onopvallend stukje van de broek. Alleen zo kun je er zeker van zijn dat het de stof niet beschadigt.
Breng het daarna aan op de lijmresten. Zijn er nog lijmresten over? Gebruik dan een vlekverwijderaar en was de broek vervolgens in de wasmachine. Na deze stappen zou je werkbroek weer schoon moeten zijn.
Keukenvlekken op koksbuis
Het komt natuurlijk vrijwel dagelijks voor in de horecakeuken: vlekken op de koksbuis. Toch is het heel belangrijk om deze schoon te houden. Je moet namelijk voldoen aan de strenge hygiƫnenormen in de keuken, zoals de DIN-norm 10524 die eisen stelt aan werkkleding voor koks. Maar hoe verwijder je deze vlekken? Een hete wasbeurt met eventueel een desinfecterende spoeling zorgt ervoor dat ziektekiemen en bacteriƫn worden gedood. Voor hardnekkige vlekken kun je chloor of andere bleekmiddelen gebruiken.
Vlekken verwijderen per stofsoort
Moet je ook letten op het soort stof? Jazeker! Je moet altijd voor een aanpak kiezen die past bij het type stof. Voor katoenen kleding kun je wasmiddelen en lichtzure middelen zoals citroensap of azijn gebruiken. Deze stof is namelijk vrij stevig en dat past het beste. Probeer ook altijd voorzichtig te zijn met wollen stoffen. Deze zijn gevoelig voor warmte en bleekmiddelen. Gebruik hiervoor koud water of speciaal wolwasmiddel en breng het zo nodig naar de stomerij. Synthetische materialen zoals rayon en polyester kun je weer schoonmaken met normaal wasmiddel of afwasmiddel voor vettige vlekken, maar gebruik zeker geen bleekmiddelen zoals waterstofperoxide.
Bij zijde moet je weer kiezen voor een zachte behandeling met water of een glycerine-gebaseerde vlekverwijderaar. Pas op dat er geen waterdruppels opdrogen, want die kunnen net zo vervelend zijn als de vlek zelf. Test altijd het reinigingsmiddel op een klein, onopvallend deel van het kledingstuk om schade te voorkomen. Een goede kennis van de stof en hoe je deze behandelt, is echt nodig om je kleding in goede staat te houden en schade te voorkomen.
Werkkleding laten wassen
Het is een slim idee om je werkkleding professioneel te laten wassen. Een gespecialiseerd reinigingsbedrijf heeft de expertise en de juiste apparatuur voor verschillende soorten werkkleding, zoals brandvertragende werkjassen. Ze gebruiken passende wasmachines en reinigingsmiddelen. Dit is vooral belangrijk bij chemische of giftige vlekken. Met een professionele wasbeurt zul je de beschermende eigenschappen van de kleding behouden. Het wasproces is precies afgestemd op het type vervuiling. Dit kan uiteindelijk kosten besparen voor de werkgever en is bovendien beter voor het milieu.
Afbeeldingen zijn AI-gegenereerd – geen rechtenvrije afbeelding met vlekken op kleding beschikbaar